Kawa jako superfood – wskazówki dla osób na diecie

Superfoods to kategoria produktów, która obejmuje nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego o dużej zawartości witamin, makro-i mikroelementów oraz fitozwiązków. Takie produkty nie tylko dostarczają niezbędnych aminokwasów i substancji odżywczych, ale także neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Być może Cię to zdziwi, ale wśród superfoods, oprócz siemienia lnianego czy kurkumy, znajduje się także kawa. Co sprawiło, że ten aromatyczny napój znalazł się na liście z super żywnością?

Używka czy prozdrowotny napój?

Jeszcze do niedawna kawa kojarzyła się z niezdrowym trybem życia. Ma to w dużej mierze związek z podświadomym powiązaniem małej czarnej z papierosami. W istocie jednak raport, opublikowany w 2015 roku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, rzucił nowe światło na kwestie picia kawy. Według badań spożywanie od trzech do pięciu filiżanek dziennie ma korzystny wpływ dla organizmu i pozwala utrzymać dobre samopoczucie. Niespełna rok później kawa została uwzględniona w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jako rekomendowany składnik codziennej diety.

Kawa i jej wpływ na zdrowie — musisz to wiedzieć!

Jak pokazują badania unijnej agencji EFSA, regularne picie kawy zapobiega rozwojowi wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz chorób neurodegracyjnych, w tym Alzheimera i Parkinsona. Warto przy tym zaznaczyć, że spożycie kawy może zahamować rozwój chorób wieku starczego z demencją na czele. Badania wykazały, że osoby po 65. roku życia, które każdego dnia piły dwie filiżanki kawy, przez dłuższy czas utrzymywały jasność umysłu i wystąpiła u nich poprawa funkcji poznawczych.

Z czego wynikają prozdrowotne właściwości kawy?

Kawa, produkowana z ziaren kawowca, jest bogata w różne związki aktywne, z czego najważniejszymi są kofeina i polifenole. To właśnie kofeina wpływa na zachowanie równowagi centralnego układu nerwowego oraz poprawę wydolności i sprawności fizycznej. Z kolei polifenole chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Należy mieć jednak świadomość, że oprócz dobroczynnych składników, w kawie występują substancje mające niekorzystny wpływ na organizm. Wśród nich znajdują się diterpeny, które — spożywane w nadmiernych ilościach — mogą podwyższać poziom cholesterolu we krwi. Co ciekawe, szkodliwe związki organiczne mogą być wyeliminowane dzięki użyciu filtra lub rezygnacji z kawy parzonej na rzecz rozpuszczalnej. Oczywiście, nawet wtedy warto pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku i nieprzekraczaniu zalecanych ilości kofeiny w ciągu dnia.

Ile filiżanek kawy dziennie można wypić?

Zaznaczmy, że kawa nie ma właściwości uzależniających. Biorąc jednak pod uwagę, że działa pobudzająco na organizm, dzienne spożycie kofeiny nie powinno przekraczać 400 mg. Oczywiście, duże znaczenie mają indywidualne predyspozycje do metabolizowania kofeiny. Lekarze zalecają przy tym, aby zachowywać w kilkugodzinną przerwę między ostatnią filiżanką kawy a pójściem spać (co najmniej 6 godzin).

Dlaczego należy kupować kawę ze sprawdzonego źródła?

Pomimo że kawa jest traktowana jak superfood, może się zdarzyć, że jej spożycie przyniesie więcej szkody niż pożytku. Dotyczy to przede wszystkim kaw, które były nieprawidłowo przechowywane w magazynach. Nieprzestrzeganie środków ostrożności może prowadzić bowiem do rozwoju pleśni i ochratoksyny A. Naukowcy potwierdzili, że OTA może działać rakotwórczo na nerki. Ponadto, podczas procesu prażenia wydziela się akryloamid, czyli kolejna substancja zwiększająca ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Oczywiście, poziom tych związków jest regulowany przez Unię, niemniej wciąż może się zdarzyć, że w niektórych produktach występują śladowe ilości tych substancji. Jeżeli chcesz, aby kawa w Twojej diecie była rzeczywiście superfoodsem, pamiętaj, aby stawiać wyłącznie na produkty najwyższej jakości pochodzące od sprawdzonego producenta i posiadające certyfikację. 

źródło: inspiracjeKAWOWE sklep z kawą

(Visited 18 times, 1 visits today)
Daniel

Daniel

Daniel jest redaktorem w ogólnopolskim portalu dla przedsiębiorców "One Mln". Portal ma za zadanie dzielić się wiedzą poprzez specjalistyczne artykuły i wypowiedzi ekspertów. Posiada wykształcenie dziennikarskie i ponad trzyletnie doświadczenie w dziennikarstwie biznesowym, a także dwuletnie doświadczenie w zakresie public relations.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Więcej do czytania

Close